Olen tehnyt seksuaalikasvattajan työtä n 8 vuotta. Olen kohdannut valtavan määrän tiedon puutetta ja saanut uskomattoman hyvää palautetta työstäni (josta olen hyvin otettu).

Olen ohjannut myös Setan KVV -vertaistukiryhmää. KVV tarkoittaa kahden vähemmistön väkeä. Osallistujat ovat usein vammaisia, jotka ovat eri  seksuaalisuuden osalta vähemmistöryhmiin kuuluvia. Heille vertaistuki on vielä tärkeämpää, koska heidän olisi hyvin vaikea löytää itse samankaltaistasta vertaistukihenkilöä. (ks-artikkelini ”Kahden vähemmistön aktivismin historiaa”). Tämä on myös avannut minunkin silmiäni, miten haastavaa monilla seksuaalisuuden toteuttaminen on. 

Yksi suuri syy saamaani hyvään palautteeseen ja siihen, että saan ihmiset kuuntelemaan minua on se, että jaan omia kokemuksia. Olen vammainen, biseksuaali ja olen avannut makuuhuoneeni jopa YLE:lle (dokumentti: Tarvitsen apua seksissä), katsottu 180 080 kertaa 10/2019 jälkeen)

 Sote-ihmisille lisäkoulutus yleensä seksuaalisuuden moninaisuudesta ja vammaisten seksuaalisuuden toteutumisesta pitäisi olla pakollinen, samoin henkilökohtaisen avustajan koulutuksessa oleville. Vammaisten seksuaalisuus on vielä paljon suurempi tabu, mikä jo ajatuksena on uskomaton. Vammaiset ovat aivan samanlaisia seksuaalisia ihmisiä, kuin me kaikki muutkin. Tämän asian muuttamiseksi pitäisi ottaa suuria askeleita. Sosiaalityöntekijät pitäisi kouluttaa ja vammaispalvelun palvelusuunnitelmassa pitäisi ottaa huomioon myös seksuaalisuus. Esimerkiksi pelkästään vammaisen asumisjärjestelyt saattavat estää seksuaalisuuden toteuttamisen.

Vammaisuutta saatetaan käyttää hyväksi seksuaalisesti tai toisaalta taas ajatella, että vamma varmaankin estää seksin. Tämä luo mielikuvan ihmisestä, joka ei ole seksuaalinen. Kukaan meistä ei ole sellainen.

Vammainen saattaa tarvita apua seksuaalisuuden toteuttamisessa (esim avusteinen seksi, ks. blogikirjoitukseni: Tarvitsen apua seksuaalisuuden toteuttamiseen) tai seksuaalisuus toteutuu eri tavoin kuin yleensä ajatellaan (tästä oiva esimerkki on elokuvassa Koskemattomat). Vammainen voi kuitenkin kuulua myös seksuaaliseen vähemmistöryhmään, mikä yllättää jostain syystä monia.

Minun mottoni ja missioni on ollut koko urani ajan: ”Seksuaalisuus kuuluu kaikille”.

Yhteiskunnassamme ei saa olla ihmisiä, jotka luulevat, ettei seksuaalisuus koske teitä tai joiden seksuaalisen käyttäytymisen tiellä on hyväksynnän puute.

Mistä apua, kun seksuaalisuuteen liittyy ongelma tai ongelmia? 

Seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ovat usein arkaluontoisia, joskus pelottavia ja toisille hävettäviä.

Fysiologisiin ongelmiin on helpompi löytää apua: gynekologi tai muu lääkäri hoitaa näitäkin vaivoja. Esimerkiksi yhdyntäkipujen kanssa ei kannata jäädä kärsimään, vaan  selvittää syytä. Syy voi olla todella helposti hoidettava asia ja on yhtä luonnollinen kuin muukin kipu.

Jos ongelmana on esimerkiksi seksuaalisuus, seksuaalinen identititeetti, seksin toteuttaminen tai pelkotilat näihin liittyen  voi olla hyödyllistä hakea apua toisenlaisilta ammattilaisilta, kuten seksuaaliterapeutilta, seksuaalikasvattajalta tai seksuaalineuvojalta. Nämä ammattilaiset ovat erikoistuneet seksuaalisuuden ja siihen liittyvien asioiden käsittelyyn ja voivat tarjota tukea sekä ohjausta erilaisissa seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Seksuaalisuuden lähettelijöitä ja auttajia

Meitä kaltaisiani seksuaalisuuden lähettelijöitä on muitakin. Mutta liian vähän.

Helsingin kouluissa lasten toiveesta toteutettu projekti  ”Sateenkaarityöpajat” oli todella hieno esimerkki siitä, että seksuaalikasvatusta yritetään parantaa. Työskentelin projektissa  (ks blogi Sateenkaarityöpajat), enkä olisi uskonut, millaiseen projektiin menin. Sain uskomattomia kollegoita, tapasin ihania ja aidosti kiinnostuneita ja uteliaita lapsia, mutta myös vanhempien kieltoa lasten osallistumisesta. Lisäksi projektin myötä kävi ilmi suureksi hämmästykseksi (ainakin minulle!), että monet Helsingin kouluista eivät ole esteettömiä, enkä sähköpyörätuolilla voinut mennä kuin murto-osaan kouluista.

Seksuaalivalmentaja, näyttelijä Kirsti Kuosmanen, 60, on yksi, jota myös voisi kutsua seksuaalisuuden lähettilääksi. Hän puhuu häpeilemättä naisen seksuaalisuudesta ja kertoo rohkeasti omasta elämästään. Toinen esimerkki voisi olla Rosa Meriläinen, jonka avoimuus seksuaalisuudesta hämmästyttää yleisesti ja tuottaa paljon otsikoita sekä pitää yllä median kiinnostusta.

Vaikka seksuaalisuus on osa terveyttämme, se unohdetaan usein ottaa puheeksi terveydenhoullossakin.

 

SEKSUAALIKASVATTAJA

Erilaisia auttajia

Alla on listattu seksuaalialan ammattilaisia, joilta saa apua.

Lisäksi kannattaa huomioida, että käytettävissä on myös erilaisia tukipalveluja ja järjestöjä, jotka tarjoavat apua seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Esimerkiksi paikalliset terveyskeskukset tai järjestöt/yhdistykset (esim alla mainitut Seta, Sexpo) voivat tarjota neuvontaa ja tukea. Myös verkkofoorumit voivat olla hyödyllisiä tietolähteitä ja tarjota vertaistukea. Seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Jokainen yksilö ja tilanne on ainutlaatuinen, ja ammattilaiset voivat auttaa löytämään ratkaisuja ja tarjoamaan tukea näiden asioiden käsittelemiseen.

Seksuaalikasvattaja (tutkintoon perustuva)

Sexpo järjestää koulutusta ja kertoo seksuaalikasvattajasta näin:  "Seksuaalikasvatuksen tarkoituksena on tuottaa kaikenikäisille edellytyksiä seksuaalisen hyvinvointiin sekä omaehtoiseen, turvalliseen toimintaan. Seksuaalikasvatuksessa opetellaan taitoja, joita omien ja muiden rajojen tunnistamisessa tarvitaan. Myös tunnetaidot ovat keskeinen osa seksuaalikasvatusta." Väestöliitto toteaa asiasta näin: "Seksuaalikasvatuksen avulla ihminen saa tietoja ja taitoja, joiden kautta hänellä on mahdollisuus pohtia omia asenteitaan seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Näiden tietojen perusteella ihminen tekee itselleen parhaita mahdollisia valintoja oman seksuaalisuuden toteuttamisesta. Seksuaalikasvatus on jokaisen ihmisen seksuaalioikeus, ja seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia."

Seksuaalineuvoja

Seksuaalivalmentaja voi auttaa esim nautinnon etsimisessä, kumppanin löytämisessä, seksuaalisuuden haasteissa elämänmuutosten keskellä tai seksuaalisen itsevarmuuden parantamisessa. Katso esim artikkeli: Podcast: Näyttelijä Kirsti Kuosmanen löysi seksuaalisuuden eron jälkeen – ”Voimme olla samaan aikaan jumalattaria ja hirveitä lutkia”

Seksuaaliterapeutti (tutkintoon perustuva)

Seksuaaliterapeutti on ammattilainen, joka auttaa yksilöitä, pareja ja ryhmiä käsittelemään ja ratkaisemaan seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä ja ongelmia. Heidän tehtävänsä on tarjota turvallinen ja luottamuksellinen tila, jossa asiakkaat voivat käsitellä ja työstää erilaisia seksuaalisuuteen liittyviä haasteita. Seksuaaliterapeutti voi auttaa asiakkaitaan erilaisissa aiheissa ja tilanteissa, kuten seksuaalisen toiminnan vaikeuksissa, seksuaalisen halun ongelmissa, seksuaalisen identiteetin tai suuntautumisen kysymyksissä, kipuun liittyvissä seksuaalisuuden haasteissa, suhteiden seksuaalisten vaikeuksien käsittelyssä ja seksuaalisen trauman työstämisessä.

Seksuaalivalmentaja

Seksuaalisen hyvinvoinnin valmentaja parantaa seksuaaliterveyttä ja hyvinvointia seksielämän laatua ja sukupuolielinten tuntemista. Valmentaja voi neuvoa myös ravintoon ja muihin hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Esimerkkejä ongelmista: Lapsuuden kokemukset / traumat, seksuaalisen hyväksikäytön trauma, matala libido, seksiin liittyvät kiputilat, lihasten käyttö, nautinnnon löytämiseen tukea, inkontinenssi ja PMS.

Järjestöjä/Yhdistyksiä/Muita

Seta - tuki-ja neuvontapalveluita, vertaistoiminta, verkkopalvelut, myös läheisille

SETA on ihmisoikeusjärjestö. Sen tavoitteena on yhteiskunnan kokonaisvaltainen muutos, jotta ihmisoikeudet ja hyvinvointi toteutuvat Suomessa ja kansainvälisesti riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Homot, lesbot, bit, inter-, trans- ja muunsukupuoliset henkilöt, transvestiitit ja muut sateenkaari-ihmiset kohtaavat eriarvoisuutta lainsäädännössä ja arjessaan. SETA järjestää Suomessa neuvontaa ja tukea liittyen seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen, sateenkaariperheisiin ja suhteiden moninaisuuteen sekä syrjintätapauksissa tarjoavat sekä Setan jäsenjärjestöt, muut kansalaisjärjestöt sekä julkinen sektori. Näille sivuille on koottu kaikki sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen suunnatut tuki- ja neuvontapalvelut, vertaistoiminta ja verkkopalvelut

Sexpo - tietoa, maksutonta neuvontaa myös nimettömästi

Sexpo on yksi hyvistä tiedonlähteistä, mutta järjestää myös paljon esim. neuvontaa, vertaistukea ja muuta toimintaa. Sexpo on toiminut jo vuodesta 1969 seksuaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi Suomessa. Toimintaan kuuluvat monimuotoiset palvelut kuten neuvonta, terapia, konsultointi ja kouluttaminen. Sexpon toimintaa ohjaa pyrkimys siihen , että jokainen voisi toteuttaa seksuaalisuuttaan tyydyttävästi ja tasapainoisesti. Se edistää seksuaalisen vapauden, tasa-arvon ja seksuaalioikeuksien toteutumista sekä rakentaa myönteistä seksuaalikulttuuria. Koska Sexpo kannattaa moniarvoista yhteiskuntaa, jossa seksuaalisuuden, sukupuolen ja ihmissuhteiden moninaisuus saa kukoistaa, apua voi saada moninaisiin kysymyksiin. Sexpon neuvonta: Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä. Neuvontaa on saatavilla netissä, puhelimitse, videopuhelun välityksellä ja kasvokkain. Palvelumme ovat luottamuksellisia ja yhteyttä voi ottaa myös nimettömästi. Kaikki työntekijämme ovat koulutettuja seksologian ammattilaisia.

Suomen Seksologinen Seura - tietoa, koulutusta, seminaareja

Suomen seksologisen seura on hyvä tiedon lähde. Seuran moniammatilliset jaokset ja opintopiirit työskentelevät tavoitteenaan edistää seksologisen tiedon leviämistä ja seuran jäsenten verkostoitumista. Seura järjestää tässä tarkoituksessa vuosittain kaksi valtakunnallista seminaaria ja välittää tietoa alan kansainvälisistä konferensseista. Kansainvälisyys on tärkeä osa seuran toimintaa. Seura vahvistaa seksologian asiantuntijuutta välittämällä tietoa alan koulutuksista ja myöntämällä auktorisointeja eli ammatillisia pätevyystodistuksia seksuaalineuvojille.

SETA - seksuaalioikeudet, laajasti tukea ja neuvontaa

SETA on ihmisoikeusjärjestö. Sen tavoitteena on yhteiskunnan kokonaisvaltainen muutos, jotta ihmisoikeudet ja hyvinvointi toteutuvat Suomessa ja kansainvälisesti riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Homot, lesbot, bit, inter-, trans- ja muunsukupuoliset henkilöt, transvestiitit ja muut sateenkaari-ihmiset kohtaavat eriarvoisuutta lainsäädännössä ja arjessaan. SETA:lla on tuki ja neuvontapalveluita mm. nuorille, väkivallan uhreille, syrjintää kokeville ja sateenkaariperheille. Sivuilta löytyy myös runsaasti tietoa mm. sateenkaariteemasta.

Kätilöopiskelijat pitivät seksuaalityöpajaa lukiolaisille (+video)

Metropolia-ammattikorkeakoulun kätilöopiskelijoiden työpajassa puhuttiin nuorelta nuorelle, helposti lähestyttävästi ehkäisyn lisäksi tunteista, seksuaalisuuden moninaisuudesta ja omien rajojen tunnistamisen tärkeydestä. Kätilöopiskelijat harjoittelivat samalla itsekin seksistä puhumista. Nuorille lähes samanikäisiltä tuleva tieto on helpompi ottaa vastaa ja myös kysyä. Kannattaa katsoa video!

Ilon Kipinä slogan