APUVÄLINEMESSUT 2023 Blogi

Tarvitsen apua seksuaalisuuden toteuttamiseen

Minulta kysytään usein, otanko avusteisen seksin esiin jo henkilökohtaisen avustajan työhaastattelussa. Itselleni ajatus on täysin vieras. Koska tavatessani henkilön ensimmäistä kertaa, en tiedä hänestä yhtään mitään. Miten voisin avata seksielämääni hänelle? Mietin, miten hän suhtautuu asiaan. Haluaisinko edes häntä rakkauselämäni intiimien hetkien todistajaksi? Luottamus välillemme täytyy luoda ensin.

Vaatii paljon, että voi pyytää avustajalta apua aktiiviseen avusteiseen seksiin. Harva avustaja on valmis siihen ja toisaalta itse haluamme harvoilta asiaa edes kysyä. Se vaatisi, että minulla ja kumppanillani olisi syvä luottamus avustajaan. Tuntisimme hänet hyvin ja tietäisimme myös hänen arvomaailmaansa asiassa. Jos vammattomalta kysyttäisiin, kenet hän ottaisi todistamaan intiimejä hetkiään, harva suostuisi ottamaan ketään. Mutta mitä, jos se on minulle ainoa keino rakastella kumppanini kanssa?

Näihin asioihin, asenteisiin ja tunnemyrskyyn törmäsin YLE-dokumentin jälkeen Tarvitsemme apua seksissä , julkaistu vuonna 2019 ja jota on katsottu Yle Areenassa yli 183.000 kertaa. Sadoissa saamissani viesteissä oli, ymmärrystä ja empatiaa mutta myös vihaa ja inhoa. Kysyttiin, onko oikeudenmukaista, että vammainen saa apua yhteiskunnan varoista myös seksiin? Tämähän on täysin väärä käsitys asiasta. Ketään avustajaa ei palkata vain avustamaan seksissä ja hyvin harvat tekevät sitä ollenkaan. Avustajan pitää suostua tekemään sitä ja kaikesta pitää olla yhdessä sovittu, vaikka avustaja ei olekaan osapuoli seksissä vaan tilanteiden mahdollistaja.

Jos mennään ihmisen biologisten perustarpeiden tasolle, läheisyyden ja rakkauden tarve on meissä jokaisessa oleva hyvin alkukantainen tarve. Me kaikki tarvitsemme myös mahdollisuutta toteuttaa omaa seksuaalisuuttamme. Jostain syystä kuitenkin vammaisuus ja seksuaalisuus on yhdistelmänä monelle käsittämätön ja jotenkin outo asia. Me kaikki olemme ihmisiä, joilla on samanlaiset tarpeet. Oletko esimerkiksi nähnyt elokuvia, joissa pääosassa on vammainen, jolla on tavallinen rakkauselämä, ja tämä kuvattaisiin samalla tavalla kuin monet vammattomien elämästä kertovat elokuvat? Seksikkyyden ihannointi ja vartaloihanteet voivat tuntua esimerkiksi erilaisen vartalon omaavasta vammaisesta kaukaiselta ja saavuttamattomalta asialta ja jotkut vammaiset luulevatkin myös itse, ettei seksi ja seksuaalisuus kuulu heille.

Asiasta puhuminen on vaikeaa. Vaikka monelle vammaiselle määrätään seksuaalitoimintoihin vaikuttavia lääkkeitä, lääkäri ei välttämättä mainitse näiden sivuvaikutuksia, koska kokee tilanteen ja asian oudoksi. Vammainen potilas ei aina ymmärrä kysyä. Asian puheeksi ottaminen on haastavaa ja tilanne on usein jollakin tapaa nolo tai hävettävä molemmille. Olisi hyvä totuttaa kaikki sosiaali- ja terveysalan ihmiset puhumaan asiasta, joka koskettaa niin kaikkia vammaisia kuin vammattomiakin.

Toisena esimerkkinä voisi olla vammaiselle tehtävä sosiaalitoimen palvelusuunnitelma, jossa käydään läpi kaikki tarpeet ja toiminnot wc-käyntejä myöten. Kysyykö kukaan, tarvitseeko vammainen apua seksuaalisuutensa toteuttamiseen? Seksuaalisuudesta ei ole pienintäkään mainintaa lomakkeissa. Vammaisen on muutenkin vaikeampi solmia sosiaalisia suhteita ja jotkut vammaiset päätyvätkin ostamaan seksipalveluita vain saadakseen seksikokemuksia ja tietääkseen, mitä seksi on.

Sooloseksikään ei ole aina vaivatonta. Passiivisena avustamisena avustaja voi ottaa dildon esiin yöpöydän laatikosta, asettaa sen vammaisen käteen, ja pestä käytön jälkeen. Toisaalta avustajat ovat sanoneet, että on helpompi avustaa pariskuntaa kuin yksittäistä vammaista ihmistä.

Meitä on monella tavalla vammaisia ja seksuaaliset tarpeemme ovat periaatteessa samat, mutta saatamme tarvita apua sen toteuttamiseen. Seksuaalisuudessa ei ole mitään häpeämistä, se on kaikkien ihmisten oikeus. Vaikka yhteiskuntamme hyväksyy virallisestikin esimerkiksi samaa sukupuolta olevat suhteet ja avioitumisen, vammaisten seksuaalisuus on kuitenkin monille kummajainen. Nyt on aika murtaa tabu ja suoda vammaiselle oikea apu ja välineet maailman luonnollisempaan asiaan.

Apuvälinemessujen seksuaaliterveysosastolla vammaisten seksuaalisuus ei ole tabu vaan tavallinen asia. Voit kerrankin kysyä, puhua asiasta sekä tutustua välineisiin, tunnustella materiaaleja, muotoja ja oikeasti nähdä erilaisia välineitä, joiden asiantuntijayrityksenä paikalla on Amorin Oy. Amorin on seksuaalisuuden, nautinnon ja seksin välineiden asiantuntijayritys. Apuvälinemessuilla pääset välineiden lisäksi tutustumaan heidän koulutettuihin seksologeihinsa, kuten erityistason seksuaaliterapeutteihin ja pääset halutessasi myös ostamaan tuotteita mukaasi.

Raila Riikonen

Julkaistu 14.8.2023
https://apuvaline.expomark.fi/blogi-tarvitsen-apua-seksuaalisuuden-toteuttamiseen/.