Seksuaalisuus on meissä kaikissa ja toivoisin sen olevan kaikille iloinen asia. Haluan kertoa näistä vaikeasti puhuttavista, hämmentävistä ja punastuttavistakin asioista ilon kautta. Faktat kohdillaan tietenkin, mutta ei sen tarvitse olla niin jäykkää ja vakavaa. Ilo kertoo myös minusta. Olen positiivinen ja iloitsen mahdollisuudesta tehdä työtä ihmisten kanssa.

Raila Riikonen

Seksuaalikasvattaja

Olen tehnyt seksuaalikasvatustyötä olen tehnyt oman toiminimen Ilon Kipinä kautta vuodesta 2015 . Koulutan sote- ja seksuaalialan opiskelijoita, jotka ovat kokeneet luentoni mielenkiintoisiksi. Unohtamatta myöskään eri tavoin vammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä sekä heidän omaisiaan, kumppaneitaan ja esimerkiksi henkilökohtaisia avustajia sekä muita vammaisten kanssa työskenteleviä.

Nautin päästessäni puhumaan ihmisille seksuaalisuudesta. Jokainen ihminen on oikeutettu oman seksuaalisuutensa toteutumiseen, sen tiedon haluan jakaa kaikille. Puhun asiantuntijana niin seksuaalisen tasa-arvon, seksuaali- ja sukupuolen moninaisuuden kuin vammaisten seksuaalioikeuksien, avusteisen seksin ja seksuaalisen ilmaisun tärkeyden puolestapuhujana. Itsekin liikuntavammaisena ihmisenä nämä ovat minulle tärkeitä asioita.

Olen toiminut myös yli 25 vuotta henkilökohtaisen avustajan työnantajana ja kokemuskouluttajana. Puheenvuoroissani tuon esiin aina omakohtaisia kokemuksiani, koska se tuo minut lähemmäksi yleisöä ja vapauttaa tunnelmaa. Omat kokemukseni vamman kanssa elämisestä antavat kuulijoille sellaista arvokasta tietoa, jota ei oppikirjoista voi lukea. Parasta palautetta on huomata, miten opiskelijalle avautuu vammaisen ihmisen elämä täysin uudella tavalla, kun hän kerron esimerkiksi, mitä avusteinen seksi oikeasti tarkoittaa.

Järjestötoiminta tuo vastapainoa ja se ei ole minulle vain harrastus vaan tapa elää. Saan jatkaa elämäntapaani, koska huhtikuussa 2022 minut valittiin uudelleen Lihastautiliitto ry:n puheenjohtajaksi. Muutkin luottamustoimet työllistävät, mutta antavat paljon ((Sexpo-säätiön ja Aivosäätiön hallituksen jäsen, Heta-liiton valtuuston jäsen, Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry:n varapuheenjohtajan ja talousvastaavan tehtävät, SMA Finland ry:n talousvastaavan tehtävät). Vapaaehtoistyöni Helsinki Pride yhteisön Kahden vähemmistön väki -tapaamisten ohjaajana jatkuu edelleen.

Positiivista palautetta olen saanut rauhallisesta läsnäolostani niin yksilö- kuin ryhmäkeskusteluissa, ja kaikkien saamisesta mukaan keskusteluun. Pyrin luomaan turvallisen tilan ja tunnelman, jossa voi vapautuneesti puhua seksuaalisuuden aroistakin asioista.

Missioni on ollut jo ennen kuin aloitin opinnot tähän ammattiin: että kaikki vammaiset löytäisivät seksuaalisuutensa. Meillä kaikilla on siihen tasa-arvoinen oikeus. Haluan jakaa teille kaikille Ilon Kipinää!


Raila Riikonen / Ilon Kipinä mediassa

044 063 9863

raila(at)ilonkipina.fi

Mosaiikkiraitti 6, Helsinki

Tietosuojaseloste

Ilon Kipinä slogan