Minusta ja Ilon Kipinästä

Raila Riikonen

Minusta ja Ilon Kipinästä

Minusta ja Ilon Kipinästä 1024 684 Ilon kipinä

Olen Raila Riikonen.

Työskentelen vammaisten seksuaalioikeuksien toteutumisen puolesta. Minulle seksuaalisen tasa-arvon toteutuminen on tärkeää. Valmistuin Sexposta seksuaalikasvattajaksi 2015. Yritykseni nimi Ilon Kipinä juontaa juurensa rakkaaseen lempinimeeni Kipinään, jonka mieheni on minulle antanut säihkyvien silmieni vuoksi. Lisäsin firmani nimeen Kipinän seuraksi sanan ilo, koska ajattelen olevani seksuaalisuuden ja siihen liittyvien asioiden ”Ilon lähettiläs”.

Olen ollut mm. Ylen Dokumenttiprojekti: ohjelmassa ”Apua Seksiin” ja Perjantai Dokumentissa ”Tarvitsemme apua seksissä” asiantuntijana niin seksuaalisen tasa-arvon, vammaisten seksuaalioikeuksien, avusteisen seksin kuin seksuaalisen ilmaisun tärkeyden puolestapuhujana. Itsekin liikuntavammaisena ihmisenä nämä ovat minulle tärkeitä asioita.

Teen koulutus- ja neuvontatyötä eri tavoin vammaisten, erityistä tukea tarvitsevien ihmisten ja seksuaali- ja sukupuolen moninaisuuden parissa. Unohtamatta myöskään omaisia, kumppaneita ja esimerkiksi henkilökohtaisia avustajia sekä muita vammaisten kanssa työskenteleviä. Myös sote- ja seksuaalialan opiskelijat ovat kokeneet luentoni mielenkiintoisiksi. Painotan nykyään työssäni enemmän koulutusta. Nautin päästessäni puhumaan ihmisille seksuaalisuusaiheesta, joka ei ole meille suomalaisille helppo aihe ollenkaan. jokainen ihminen on oikeutettu oman seksuaalisuutensa toteutumiseen, sen tiedon haluan jakaa kaikille.

Positiivista palautetta olen saanut rauhallisesta läsnäolostani niin yksilö- kuin ryhmäkeskusteluissa, ja kaikkien saamisesta mukaan keskusteluun. Pyrin luomaan turvallisen tilan ja tunnelman, jossa voi vapautuneesti puhua seksuaalisuuden aroistakin asioista.

Olen toiminut myös yli 25 vuotta henkilökohtaisen avustajan työnantajana ja kokemuskouluttajana. Puheenvuoroissani tuon esiin aina hyppysellisen omakohtaisia kokemuksiani, koska se tuo minut lähemmäksi yleisöä ja vapauttaa tunnelmaa. Omat kokemukseni vamman kanssa elämisestä antavat kuulijoille sellaista arvokasta tietoa, jota ei oppikirjoista voi lukea.

Vapaa-aikana rentoudun monella tapaa. Rakastan musiikkia. Kulttuuri on hyvä vastapaino muulle tekemiselle / työlle. Katsomme kumppanini kanssa elokuvia päivittäin, käymme paljon rokkikonserteissa ja teatterissa.

En voi sanoa järjestötyön olevan harrastukseni, koska se on niin paljon enemmän. Saan jatkaa elämäntapaani, koska huhtikuussa 2022 minut valittiin uudelleen Lihastautiliitto ry:n puheenjohtajaksi. Pääsen jatkamaan aloittamaani työtä Lihastautiliiton hallituksen, jäsenyhdistysten ja työntekijöiden kanssa yhdessä. Muut luottamustoimeni tällä hetkellä ovat:  Sexpo-säätiön  hallituksen jäsen (kevät 2021-), Aivosäätiön hallituksen jäsen (vuodesta 2018), Heta-liiton valtuuston jäsen (2020- 2022), Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry:n varapuheenjohtajan ja talousvastaavan tehtävät (vuodesta 2012), SMA Finland ry:n varapuheenjohtajan ja talousvastaavan tehtävät (vuodesta 2018). Vapaaehtoistyöni Helsinki Pride Yhteisön (ent. HeSeta) Kahden vähemmistön väki -tapaamisten ohjaajana jatkuu edelleen.

Yksityisyrittäjänä minulla on aikaa näihin vastuullisiin luottamustoimiin, koska pystyn itse suunnittelemaan aikatauluni. Toiset päivät pyhitän vapaaehtoistyölle ja toiset seksuaalikasvatus työlle. Seksuaalikasvatus työtä olen tehnyt oman toiminimen Ilon Kipinä kautta jo kuusi ja puoli vuotta. Olen ollut myös yksi seksologeista ASPA- säätiön Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeessa vuosina 2018-2020.

Rakastan työtäni. Parasta on saada palautetta, että joku vammainen on avullani löytänyt seksuaalisuutensa. Tai opiskelijalle avautuu vammaisen ihmisen elämä täysin uudella tavalla, kun hän kuulee luennollani mitä avusteinen seksi oikeasti tarkoittaa.

Kiitos kaikesta siitä positiivisesta palautteesta, jota olen saanut. On mahtavaa tehdä työtä, jossa pystyn auttamaan siinä asiassa, joka on ollut missioni jo ennen kuin aloitin opinnot tähän ammattiin: vaikuttaa siihen, että kaikki vammaiset löytäisivät seksuaalisuutensa. Meillä kaikilla on siihen tasa-arvoinen oikeus. Haluan jakaa teille kaikille Ilon Kipinää!

Katso ansioluetteloni

Ota yhteyttä