Raila Riikonen Apuvälinemessut

Apuvälinemessut 2022 – mikä menestys!

Apuvälinemessut 2022 – mikä menestys! 2560 1920 Ilon kipinä

Apuvälinemessut 2022 - mikä menestys

Tunnelmia messuilta
Odottavissa tunnelmissa rakennuspäivänä

Menimme rakennuspäivänä katsomaan vilinää ennen messuja ja varmistamaan seksuaaliterveysosaston ulkoasua sekä
suunnittelemaan tavaroiden paikkoja. Ehdimme juuri ennen kuin näppärät työmiehet tulivat osaston logokylttien kanssa, eivätkä ilman läsnäoloamme olisi tienneetkään, mihin minkäkin firman logo laitetaan. Millin tarkkuudella tehtävä työ kävi käden käänteessä! Saimme koottua tyypillisen listan, mitä puuttuu ja mitä tuodaan kotoa. Apuvälinemessut 2022 ilon kipinä

Ilmassa oli selvästi odotuksen tunnetta. Oli täydessä touhussa olevia näytteilleasettajia ja niitä, jotka jo katselivat valmista osastoa ja  olivat ehkä ajatuksissaan jo seuraavan päivän avaustunnelmissa. Messut ovat jokaiselle yritykselle valtava investointi ja menestystä oli vaikea ennustaa välivuosien jälkeen.

Tuttuja, tuntemattomia, ryhmiä – miten paljon ihmisiä!

Ensimmäinen päivä oli vilkkain. Ns. ”ammattilaisten” päivänä seksuaaliterveysosasto ja erityisesti luennot herättivät yritysten ja muiden intressiryhmien kiinnostusta paljon. Joihinkin luentoihin jopa jonotettiin. Muinakin päivinä esimerkiksi avusteinen seksi oli aihe, joka selvästi kiinnosti. Apuvälinemessut 2022 hulinaa

Hämmästyin todella väen paljoutta. Varmasti myös tauko messuista houkutteli nyt ihmisiä kokoontumaan ja konkreettisesti näkemään ja koskettamaan esillä olevia välineitä. Esimerkiksi osastollamme Amor.fi:n välineet olivat magneettina ja vaikka esillä oli vain mallit ja muuten niitä tilattiin, mallien esittelyyn oli tunkua lähes koko messujen aukioloajan. Ihmiset tulivat kuuntelemaan, näkemään, koskettamaan, kyselemään ja tilaamaan omansa.

Ylen dokumentti kiinnostaa ja kiinnosti yhä 

Raila Riikonen Ylen dokumenttiOsastomme lavaohjelman taukojen aikana ruudulla pyöri Ylen dokumentti ”Tarvitsemme apua seksissä”, jota on katsottu Areenalla yli 174 000 kertaa 2,5 vuoden aikana! Esiinnymme siinä mieheni kanssa ja kerromme, miksi olemme myös seksin osalta riippuvaisia muiden ihmisten avusta. Meille asia on luonnollinen, mutta se herättää usein paljon kysymyksiä. Ihmiset jäivät katsomaan tätä, tunnistivat minut sen jälkeen ja moni tuli kommentoimaan ja kysymään asiasta aidon kiinnostuneina. He usein halusivat vain kiittää rohkeudesta tuoda asia julki. Haluaisin itse, että seksi olisi luonnollinen asia ymmärtää olevan olemassa myös vammaisten elämässä, eikä sitä koettaisi erityiseksi, mutta ymmärrän näitä kommentteja. Monelle vammaisten seksuaalisuus on outo  asia ja usein kuvitellaan jopa, ettei seksuaalisuus ole osa vammaisten elämää ja itse vammaisia.

Apuvälinemessut 2022 kohtaamisia
Ihania kohtaamisia pandemian jälkeen! Mikä tunnelma!

Messutapahtumat ovat minulle yleensä epämiellyttäviä tilanteita, koska on haastavaa ottaa tuntemattomiin ihmisiin kontaktia pyörätuolissa, pöytälevyn takana istuen, mutta nyt ihmiset uskalsivat tulla luokseni.

Messut ovat aina myös raskaita työpäiviä. Nämä messut olivat sitä myös, mutta se jotenkin pyyhkiytyi sen mielettömän tunnelman alle.

Oli mahtava tunne nähdä niin paljon ihmisiä! Ilman suojavälineitä, hymyillen. Ihmiset tulivat rohkeasti kysymään, keskustelemaan, katselemaan. Tapasin vanhoja tuttuja, uusia tuttuja, ohikulkevia, joiden kanssa vaihdettiin pari sanaa tai enemmän. Puhuin kolmen päivän aikana niin paljon, että ääni oli kadonnut kun messut päättyivät 🙂

Hymy ei hyytynyt vähään aikaan myöskään. Se ei kuitenkaan ollut teennäinen messuhymy vaan aito, onnellinen hymy, joka jäi päällimmäisenä mieleen Apuvälinemessuista 2022.

Sydämelliset kiitokset kaikille osaston vierailijoille sekä Selkoseks, Amor.fi ja Sexpo yhteistyöstä!

 

Käy kurkkaamassa haastatteluni Apuvälimessujen etusivun alaosasta.