Miksi vammaisten seksuaalisuudesta pitää puhua?

Miksi vammaisten seksuaalisuudesta pitää puhua? 150 150 Ilon kipinä


Miksi vammaisten seksuaalisuudesta pitäisi puhua?

Miksi vammaisten seksuaalisuudesta pitää puhua? Minulta pyydetään säännöllisesti tätä luentoa vammaisten seksuaalisuudesta, mutta yhtä hyvin voisi ajatella, miksi tästä pitää puhua?    raila riikonen luento

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt saavat automaattisesti julkisuutta paljon. Koska he ovat nimenomaan seksuaalisuutensa takia vähemmistöryhmiä, luonnollisesti heidän seksuaalisuus on se, joka nousee pintaan.

Kukaan ei puhu alkoholistien seksuaalisuudesta tai reumaatikon seksuaalisuudesta (joka kyllä vaatisi ainakin heille puhumista). Romanien seksuaalisuudesta en muista lukeneeni koskaan, mutta siitä lienee jotakin julkaistu.

Totuus on, että monet eivät ole olleet vammaisten kanssa tekemisissä ja heidän elämän raottaminen on tietoa, jota tavikset / vammattomat ihmiset tarvitsevat. Monelle ei ehkä koskaan ole tullut mieleen, että vammaiset ovat samalla tavalla seksuaalisia ja heidän seksuaalisuuden toteuttamisessa on haasteita, joihin moni eri ammatissaan voi vaikuttaa.

Koulutuksessa käytän paljon esimerkkejä myös oikeasta elämästäni. Tästä olen saanut aina paljon positiivista palautetta. Erityisesti omat kokemukseni erityisesti ovat auttaneet vammaisuuden ja seksuaalisuuden ymmärtämisessä paljon ja jäävät mieleen.

Olen ollut mukana Ylen Perjantai dokumentissa ”Tarvitsemme apua seksissä”, jota on katsottu Yle Areenassa yli 181 000 kertaa. Linkki siihen löytyy sivuiltani ilonkipina.fi tai voit katsoa sen heti täältä. Sitä on käytetty ja se toimii erittäin hyvänä opetusmateriaalina ja esimerkkinä.

Kerään palautetta jokaisesta luennoistani. Viime ja tänä vuonna 100% palautteen antajista suosittelisivat luentoani muille ja kokivat sen aikansa arvoiseksi. Muutama palaute alla ja lisää löydät sivuiltani ilonkipina.fi.

Kenen pitäisi puhua ja mitä?

Vammaiset saavat paljon ammatillista apua ja läheiset myös usein auttavat, mutta saattavat olla neuvottomia seksuaalisuuteen liittyvien asioiden edessä.

CP-liitto toteaa asiasta; ”Vammaisuus ei tee eroa seksuaalikasvatuksen sisältöön. Perustan tiedon ja tuen saamiselle luovat seksuaalioikeudet ja YK:n vammaisten oikeuksien sopimus.”

Tehy-Lehti julkaisu 7.3.21 aartikkelin: ”Saako rakas jäädä yöksi? – Vammaisten seksuaalisuus lakaistaan yhä usein maton alle, jossa artikkelin kirjoittanut Terhi Mäkinen toteaa: ”Seksuaalisuus on paljon muutakin kuin seksi, ja se kaikki kuuluu myös vammaisille.
Samassa artikkelissa todetaan asumisyksikköjen seksuaalisuuteen liittyvästä hankkeesta:
Vammaisten seksuaalisuus tuntuu yhä olevan tabu. Hankkeen alussa tehdyssä kyselyssä selvisi, että lähes puolet asumispalveluiden vammaisista asukkaista ei ollut saanut tietoa seksuaalisuudesta lapsuudenkodissa tai koulussa. Joka kolmas ei tiennyt, mitä itsetyydytys tai ehkäisy tarkoittavat. Joka neljäs kertoi, ettei ollut kuullut puhuttavan seksuaalisuudesta nykyisessä asuinpaikassaan.”
”Varsinkin vammaiset naiset ovat alttiita seksuaaliselle hyväksikäytölle. Alttiutta lisää osaltaan tiedon puute.”

Väestöliitto toteaa sivuilla seksuaalioikeuksista:
”Vammaisten on usein vaikea olla näkyviä, koska he eivät pääse itse päättämään seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista. Usein heidän sukulaisensa ja eri alojen ammattilaiset päättävät heidän puolestaan jopa hyvin henkilökohtaisista asioista. Vammaiset jäävät usein myös ilman huomiota esimerkiksi seksuaaliterveydenhoidossa ja seksuaalikasvatuksessa.” Väestöliitto mainitsee nämä otsikot asiaan liittyen: oikeus omaan seksuaalisuuteen, Oikeus tietoon seksuaalisuudesta, Oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi, Oikeus seksuaaliterveyspalveluihin, Oikeus näkyä, Oikeus yksityisyyteen ja Oikeus vaikuttaa.
Meillä todella täytyy opettaa ihmisiä näiden otsikoiden alla olevista asioista. Jopa siitä, että meillä vammaisulla on oikeus näkyä, emmekä ole mitään sukupuolettomia, näkymättömiä sätkynukkeja, joita liikutellaan muualta ja joiden edessä moni kääntää katseensa pois. Ei tiedä miten suhtautua.

Ajatelkaa, jos terveiden puolesta päätettäisiin heidän seksuaalisuuteen liittyvistä asioista? Kuin keitä kohdeltaisuus seksuaalittomina olentoina eikä noteerattaisi esim seksuaalikasvvatuksessa?

Olen tavannut urani aikana lukuisia vammaisia, jotka eivät TIENNEET, että seksuaalisuus kuuluu myös heille.

Tämä on todella ihmettelemisen arvoinen asia tämän päivän demokraattisessa Suomessa.

Terveet ja luultavasti seksuaaliset vähemmistöryhmät olisivat tehneet asialle jotain. Tulleet esiin. Näyttäneet olevansa myös seksuaalisia, kuten me kaikki. Jokaisen meistä pitäisi syntyä ja elää niin, että heitä koskevat samat seksuaalioikeudet. Miksi tämä vielä 2020-luvulla lakaistaan maton alle?

Väestöliitto toteaa seksuaalikasvatuksesta vielä näin:
”Seksuaalikasvatuksen tavoitteena on hyvä seksuaaliterveys ja seksuaalinen hyvinvointi. Seksuaalikasvatus tukee jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta, oikeutta kokea oma seksuaalisuus hyvänä ja arvokkaana sekä tarjoaa mahdollisuuden pohtia sukupuolia ja seksuaalisuuksia.”

Diakonia Ammattikorkeakoulun Opinnäytetyössä 2022 Susanna Vilkjanen ja Jonna Jyrkkä tutkivat vammaisuutta sosiaalityössä. Yhteenvedossa todetaan: Opinnäytetyöllemme on tarvetta vammaistyön kentällä, sillä moni ammattilainen kokee jäävänsä vaille tarvittavaa tietoa.”
Vaikka terveyspuoli tilaa luentoja aiheesta, sosiaalipuoli usein vielä valitettavasti kääntää selkänsä asialle.

Olen usein kertonut, miten seksuaalikasvattajan työ on aina ollut unelmani. Haluan totettaa juuri tuota Väestöliiton määritelmää. Seksuaalikasvattajan pystyn kertomaan ja opettamaan asioita, jotka auttavat vammaisia löytämään seksuaalisuutensa ja myös määrittämään sitä. Pystyn kertomaan kehontuntemuksesta. Läheisetkin helposti jopa tietämättään väistelevät aihettaa ja asiaa vammaisten kasvaessa. Vaikka meillekin kuuluisi jo lapsuudesta alkanut seksuaalikasvatus, pystyn paikkaamaan tuota läheisten ja yhteiskunnan jättämää aukkoa tietoihin.

Niille, jotka tiedostavat vammaisten seksuaalisuuden, on usein yllätys, etteivät kaikki vammaiset ole heteroja. Miten takaamme, että me näkymättömät, usein ei-seksuaaliaaliseksi oletetut vammaiset, pääsemme taistelemaan seksuaaliseen vähemmistöryhmään kuuluvista oikeuksista?

Kahden vähemmistön väen oikeudet

Yksi mielenkiintoisimmista vapaaehtoistöistäni on Seta ry:n (??) järjestämä vertaisryhmä ”KVV=Kahden vähemmistön väki”. Siellä on erilaisia vammaisia, jotka jollakin tavalla lukeutuvat myös seksuaalisuutensa puolesta johonkin seksuaalisuuden vähemmistöryhmään. Tämä toimii pk-seudulla ja monelle muualla asuvalle tämä on ollut pettymys. On monta, jotka haluaisivat mukaan. Jopa koko korona-ajan tapasimme säännöllisesti. Olen tehnyt tätä pitkään ja palautteiden lukeminen saa minulle aina kyyneleet silmiin. Monelle tämä on ainut hetki, kun he voivat olla täysin oma itsensä. Ja saako tällainen toiminta tuntuvaa tukea, jotta voisimme kehittää toimintaa ja ehkä ulottaa sitä kaikkialle, missä on tarvetta? Arvannet vastauksen. Pullakahvitkin ovat harvinaisuus. Me näkymättömät ja oudot emme osaa pitää puoliamme, tulla esiin ja vaatia. Yksi syy on se, että usein kaikki oma energia menee vain elämiseen ja arjesta selviytymiseen. 

Helsinki Pride 2020

Helsinkir Pride 2020. Kahden vähemmistön väkeen kuuluvat toivoisivat, että sateenkaariyhteisö tiivistäisi rivejään ja kasvattaisi siten yhteiskunnallista vaikutusvaltaansa.­

KUVA: SABRINA BQAIN

 

 

 

Vammaisen kohtaaminenkin voi olla haastavaa

Esimerkiksi moni sosiaali-ja terveysalan opiskelija ei ole välttämättä nähnyt koskaan vammaisten. Tämä on myös yksi syys, miksi olen rullannut sähköpyörätuolini niin monen yleisön eteen. Luennoitsijaa saa kaikki tuijottaa.

Kadulla myös monen terveen tekisi mieli jäädä katsomaan vammaista, mutta kääntävät katseen pois. Tätä voisi melkein verrata keskiajalla naisiin, erityisesti naispapeiksi haluaviin, aviottoman lapsen synnyttäneisiin ja myös homoihin kohdistuvaan syrjintään, joka saattoi saada aikaan sen, että saatettiin ulkona kohdatessa kääntää katse pos tai mennä jopa eri puolelle katua. Vammaiset piilotettiin, eikä heitä näkynyt katukuvassa.
Olemmeko loppujen lopuksi ottaneet tästä niin suurta harppausta eteenpäin, kuin olisi voinut kuvitella?

Ehkä enää et kysy, miksi otan seksuaalioikeudet ja erityisesti vammaisten seksuaalioikeudet esiin jokaisella luennollani. Haluan kertoa, miksi vammaisille tarvitaan tarvitaan tuunattuja välineitä, erityistä opastusta, apua parisuhteiden luomisessa, apua löytämään oma seksuaalisuutemme ja toteuttamaan sitä. Miksi sosiaalihuoltokaan ei ota huomioon vammaisen seksuaalisuutta?

En edelleenkään tule jättämään sitä mainitsematta aina, kun on mahdollisuus..

Lähteet:
Väestöliitto: Oikeus näkyä
Jonna Jylkkä Susanna Viljanen Diakonia-ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto Sairaanhoitaja (AMK) Opinnäytetyön käsikirjoitus, 2022

TILAA LUENTONI SEKSUAALIOIKEUKSISTA TÄSTÄ

 

Mottoni ja missioni: Seksuaalisuus kuuluu kaikille!

Raila Riikonen blogikuva2

 Luennoissani käytän käytännön esimerkkejä ja ne jäävät mieleen. Saan palautetta vuosienkin päästä, miten antamani tieto on auttanut esim. hoitotyössä.

Voit tilata NYT myös uutuusluentoni: ”Seksuaalisuuden huomioiminen hoitotyössä.”

Ota yhteyttä

[email protected]
Ansioluetteloni löydät täältä

RAILA RIIKONEN

YO-Merkonomi
Seksuaalikasvattaja
Vammaisyrittäjä vuodesta 2015 – Ilon Kipinä
Luennoitsija, Kouluttaja, Konsultti
Lihastautiliiton pj,
Sexpon hallituksen jäsen
Vahva järjestövaikuttaja myös
mm Hetan valtuuston varajäsen,
Pride-yhteisön koulutettu vertaistukihenkilö

Saavutuksia esim.

Yle dokumentti: Yle areena yli 179 000, You Tube 535 000 katselukertaa.
Alan harvoja tunnettuja asiantuntijoita vammaisten seksuaalisuudessa, avusteisessa seksissä ja seksin apuvälineissä (vammaisille)
Sisällöntuottaja ”Nautinnon apuvälineet” – opas 2021
Apuvälinemessujen 2022 seksuaaliterveyskorttelin vastuu
Artikkeli Sateenkaarihistorian ystävät ry:n julkaisu: Sateenkaarihistorian ystävät ry / Raila Riikonen: Kahden vähemmistön aktivismin historiaa
Kymmeniä lehtiartikkeleita ja haastatteluja, joiden toivon vievän viestiäni eteenpäin
Helsingin kaupungin paneelikeskustelu | Pride 2022
Kahden Vähemmistön Väen ryhmän ohjaus, myös korona-aikana, myös todella ihanaa palautetta joka vuosi
Lihastautiliiton puheenjohtajuus
Heta-liiton valtuuston varajäsen