YKn kansainvälinen vammaisten päivä

YKn kansainvälinen vammaisten päivä 150 150 Ilon kipinä

YK:n Kansainvälinen vammaisten Päivä

Olen saanut tehdä rakastamaani työtä seksuaalikasvattajana vammaisten aseman ja asioiden parantamiseksi nyt jo kuusi vuotta. Minulle vammaisten päivä muistuttaa samalla itse vammaisena asioista, jotka vammaisilla on meillä täällä Suomessa hyvin, mutta myös asioista, joissa on paljonkin parannettavaa.

Korona on iskenyt kovemmin moniin erityisryhmiin, muun muassa vammaisiin. Sosiaalisten kontaktien ja ryhmäkokoontumisten rajoittaminen on ollut monelle todella vaikeaa.

Olen ylpeä siitä, että Helsinki Pride yhteisön Kahden vähemmistön väen (KVV) kokoontumiset on saatu järjestettyä koko tämän poikkeusajan. Olen pitänyt paljon etäluentoja ja -koulutuksia. Toivon että into niiden järjestämiseen säily
y myös silloin, kun pääsemme taas tapaamaan toisiamme ilman koronarajoituksia.

Yksi ilahduttava trendi on ollut se, että sote-alan oppilaitoksista on tilattu enemmän ja enemmänluentoja, joiden avulla opiskelijat oppivat ymmärtämään vammaisia ja meidän vammaisten seksuaalisuutta paremmin. Se tieto tekee heistä parempia sote-alan ammattilaisia. Viimeisimpänä luentoja oli viime viikolla Aspa-säätiön Voimaa Seksuaalisuudesta -hankkeen viimeisten toimintakuukausien vammaisuus ja seksuaalisuus luennot Savon ammattiopiston Sakkyn lähihoitajaopiskelijoille ja ensi viikolla Näkövammaisten liiton kuntoutus henkilöstölle ensi viikolla seksuaalisuuden puheeksi ottamisesta asiakkaiden kanssa.

raila ja opasYksi mahtavimmista työkokemuksista tänä vuonna oli se, että kirjoitimme yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa, jossa yhdistyy hoito-, kuntoutus- ja seksologian alan osaaminen, seksivälineoppaan, joka on tarkoitettu niin vammaisille, fysioterapeuteille kuin kaikille terveydenalan tarvitsijoille. Saimme tuotoksesta Suomen Seksologisen seuran Valopilkku kunniamaininnan. Tähän mennessä opasta on ladattu Ilon Kipinän ja Terapiaperhosen sivuilta yhteensä 475 kertaa. Sen laajempaan jakeluun saattaminen jatkuu koko ajan. Seuraavaksi Mahdollisuus nautintoon-oppaasta tulee selkokielinen versio. Jos et ole vielä ladannut opasta, saat sen helposti ladattua ilmaiseksi täältä. Se on tehty helppolukuiseksi jokaiselle ja voit halutessasi printata tarvittaessa vain sinulle tärkeät sivut.

Yksi ihminen ei voi muuttaa maailmaa, mutta olen jonkun kokoisena pisarana meressä saanut olla vaikuttamassa siihen, että vammaisten seksuaalinen yhdenvertaisuus toteutuu Suomessa aiempaa paremmin.

Tänä syksynä olen saanut valtavasti hyvää palautetta luennoistani, joka on lämmittänyt mieltä kovasti. Käy lukemassa palautteita Ilon Kipinän nettisivuilta. Palautteissa näkyy myös asian herättämä kiinnostus ja se, ettei (vammaisten) seksuaalisuus ole enää niin tabu. YLE Perjantai dokkari Tarvitsemme apua seksissä, jossa mieheni kanssa kerron meidän kahden vaikeavammaisen ihmisen seksielämästä, on nyt ollut Yle Areenassa kaksi vuotta ja kaksi kuukautta. Se on katsottu 170.499 kertaa. Tuo lukumäärä jos joku, kertoo että asia todellakin kiinnostaa ihmisiä ja olen onnellinen kun olen päässyt puhumaan vammattomien ihmisten ja esimerkiksi sote-alan opiskelijoiden kanssa tästä asiasta. Vaikeneminen ei auta vaan asiat pitää tuoda esiin.

Siksi tänään kansainvälisenä vammaisten päivänä Sexpo julkaisee artikkelin avusteisesta seksistä, jonka sain kirjoittaa Oona Turusen kanssa. Kiitos Oona.

Ja Voimaa seksuaalisuudesta -hanke julkaisee Maija Borenin tekemän Seksuaalikasvatuksen pitsan, joka kertoo että jokaisella voi olla rooli seksuaalisuuden puheeksi ottajana ja vammaisen henkilön seksuaalisuuden mahdollistajana.

Toivotan teille kaikille hyvää vammaisten päivää. Ilon Kipinöitä elämäänne!

044 063 9863

raila(at)ilonkipina.fi

Mosaiikkiraitti 6, Helsinki

Tietosuojaseloste

Ilon Kipinä slogan