Suhde² – suhteiden kahluuallas 

Suhde² – suhteiden kahluuallas  150 150 Ilon kipinä

suhde² - suhteiden kahluuallas

 

Yle on tehnyt TV sarjan suhde²   https://areena.yle.fi/1-50911136, joka kertoo suomalaisista ihmisistä, jotka elävät toisenlaisissa parisuhteissa kuin perinteisessä monogaamisessa heterosuhteessa. 

Viime viikolla Yle ja Sexpo järjestivät keskustelutilaisuuden parisuhteiden moninaisuudesta. Tilaisuudessa sarjassa esiintyvät kertoivat ajatuksiaan elämästään ja miltä tuntuu elää eri tavalla kuin valtaväestö.  

Sexpo on ollut sarjan taustalla antamassa asiantuntemustaan. Sarjan juontaja Emmi Lamppu on sukeltanut suhteiden sekaan, hän sanoo ohjelman olevan kuin kurkistusikkuna suhteiden maailmaan. Suhde² tuo mediaan näkyville ihmissuhteiden moninaisuutta, joka mediasta on puuttunut. Sarjassa tuodaan esiin myös suhdemuotojen uusia termejä.  

Sarjan tarkoitus on herättää keskustelua parisuhteiden moninaisuudesta ja se on onnistunut hyvin. Sarjan saama palaute on ollut pääosin positiivista. Puhumisen tärkeys on noussut niin palautteissa kuin sarjassa esiintyneiden ihmisten puheissa omista ihmissuhteistaan.  

Oman elämän valinnat ovat itselle yleensä tietenkin hyväksyttyjä ja normaaleja, mutta kaikki läheisetkään ihmiset eivät niitä välttämättä hyväksy. Näissä tilanteissa kannattaa hakea apua vähemmistöstressiin, yksin ei kannata jäädä. Outi Santavuori kommentoi keskustelutilaisuudessa, että negatiivisia kokemuksia kohdatessaan voi soveltuvin osin kokeilla Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen koostamaa opasta: https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/vahemmistostressi-omahoito/  

Vähemmistöstressi (eli henkinen kuormitus, joka johtuu syrjinnän kokemuksista tai sen pelosta tai syrjintään varautumisesta) on asia, joka voi koskettaa myös eettisesti monisuhteisia.  

Täältä löydät Polyamoria-yhdistyksen oppaan ammattilaiselle, se sopii kaikille https://polyamoria.fi/tiedostot/Polyamoria%20sote-alojen%20ammattilaisille-2019.pdf  

Minä olen aina ollut sitä mieltä, että ihminen voi rakastaa montaa ihmistä yhtä aikaa. Itse ainakin rakastan enemmän kuin yhtä ihmistä kerrallaan, sydämeeni mahtuu monta rakasta ihmistä. Ennen olin sitä mieltä, että en koskaan mene naimisiin (osaltaan sen vuoksi, että se ns sitoo minut vain yhden ihmisen vaimoksi), mutta nyt kun niin on tapahtunut, on se yksi elämäni valinnoista. Olen valinnut elää arkista onnellista elämää tämän yhden ihmisen kanssa, mutta se ei kuitenkaan poista sitä, että välitän myös muista ihmisistä. Se että rakastan useampaa, ei ole keneltäkään rakkaaltani pois. Rakkautta riittää kaikille.

Muistetaan antaa rakkautta ja osata myös ottaa sitä vastaan!

Rakkaus on sanana hyvin painokas ja osa ihmisistä kokee, että voi rakastaa vain sitä elämänsä valittua. Onko väärin sanoa ”rakastan sinua” muillekin kuin aviomiehelleni? Amerikkalaistaustainen ystäväni sanoi, ”Mä aina ajattelen asiaa enkun kautta ja kuinka sanon aina äidille ja sukulaisille Love you niin se on maailman luonnollisin asia. Nyt on tullut suomen kieleen enemmän sanontoja kuten ”olet rakas” ystävälle jne. Olen siitä tosi iloinen.” Onneksi on näin. Jokainen voi valita omaan suuhunsa sopivat sanat, joita käyttää. On verbi sitten pitää – välittää – rakastaa – haluta.

Toivoisin maailman olevan avoimempi avoimelle suhteelle, avoimempi ylipäätään erilaisille parisuhteen muodoille, koko maailman rakkaudelle.

 

Rakastakaa toisianne!