Seksuaalikasvatus haaste!

Seksuaalikasvatus haaste! 600 900 Ilon kipinä

Haastan

Uskallatko lähteä mukaan?

Vammaisten seksuaalikasvatuksen aika       

Kukaan ei ole koskaan liian vanha saamaan seksuaalikasvatusta. Oppiminen on elämän mittainen matka. Seksuaalisuus on meissä jokaisessa koko elämämme ajan.

Muutama viikko sitten tein Instagramin ja Facebookin kautta kyselyn, jossa oli tämä kuva ja kysymys: Ostaisitko seksuaalikasvatusta kuvassa olevalta ihmiseltä? Vastaajien kesken arvottiin 2h seksuaalikasvatusta (norm hinta 108 euroa) Ilon Kipinältä eli minulta.

Sain yhteensä 19 vastausta (Facebookissa 13 ja Instagramissa 6 vastausta) Kaikki vastaukset olivat myönteisiä. Kiitos niistä.

Osa vammaisista ei tiedä, että seksuaalisuus kuuluu myös heille

Tuo pienikin kysely kertoi, että tarve seksuaalikasvatukselle erityisesti vammaisten joukossa on suuri. Terveiden on usein vaikea uskoa, että osa vammaisista ei edes tiedä, että seksuaalisuus kuuluu myös heille. Kuitenkaan juuri kenelläkään vammaisista ei ole varaa maksaa seksologien yksityispalveluista. Sen vuoksi olisi erityisen tärkeää, että vammaisjärjestöt ja kuntoutuslaitokset, joissa vammaisia kuntoutetaan tai palveluasumisen tuottajat, paikat missä vammaiset asuvat, ottaisivat ohjelmaansa seksuaalikasvatuksen. Moni asiakas olisi valmis pohtimaan näitä asioita myös ryhmissä.

Miksi tästä vaietaan yhä?

Seksuaalisuus on aihe, jota toivotaan kuntoutuksiin ja myös sairastuneille aina sote -palveluiden yhteydestä lähtien. Kukaan ei yleensä kerro vammaiselle, että hän on vammastaan huolimatta normaalisti seksuaalinen, mutta vamma voi muuttaa seksuaalisuuden ilmentämistä tai mahdollisuuksia sekä tapoja harrastaa seksiä. Kuitenkin kuntoutusten yhteyteen olisi helppo lähtökohtaisesti suunnitella aina mukaan seksuaalikasvatusta, esimerkiksi ryhmissä.

On itsestään selvää, että terveille huolehditaan ja varmistetaan, että he tietävät seksistä jo varhain, mutta aihetta saatetaan vältellä vammaisen aikuistuvan kanssa. Jopa läheisillä voi taustalla olla tiedon puute, eikä ehkä monestakaan syystä aihetta kehdata kohdata.

Koko sote-alan ongelma

Vammainen kulkee pitkää polkua sote-asiantuntijalta toiselle. Lääkärin vastaanotolla saatetaan jättää kertomatta lääkkeiden vaikutuksista seksuaalisuuteen ja välttämättä edes raskauden riskeistä ei puhuta. Kuntoutuksessa puhutaan liikunnasta ja ravinnosta, mutta vaikka seksuaalisuus on meidän kaikkien perustarve ja -oikeus, johon vammautumisen tiedetään yleensä väistämättä vaikuttavan, se saatetaan joka luukulla sivuuttaa kokonaan. Kun tämä tapahtuu usein, puhutaan jo ongelmasta. Ongelmasta, joka ei ratkea itsekseen. Kaikki vammaisten kanssa tekemisissä olevat voivat vaikuttaa tähän. 

Vammaisten seksuaalisuus ei ole tabu

Jokaisella meistä on oikeus seksuaalisuuteen. Jokaisella on oikeus saada tarvitsemaansa seksuaalineuvontaa. Vammaisten seksuaalisuus on yhtä luonnollinen asia kuin terveiden. Se ei ole mikään tabu. Ei myöskään tehdä siitä sellaista.

Vuosikymmenen seksuaalikasvatuksen haaste sinulle vammaisen kanssa työskentelevä – otathan sen vastaan?

Haastan vammaisjärjestöt, -yhdistykset, kuntoutuslaitokset, palvelutalot, ryhmäkodit, kaikki vammaisten kanssa työskentelevät parantamaan vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten seksuaalitietoutta!