seksuaalikasvatus otsikoissa

Seksuaali-kasvatus puhuttaa

Seksuaalikasvatus on keskeinen osa ihmisen kokonaisvaltaista kehitystä. On tärkeää ymmärtää, että seksuaalikasvatus ylittää ihmisen lisääntymisen ja sukupuolikasvatuksen. Siihen kuuluu kattavien tietojen ja taitojen tarjoaminen yksilöille, jotka auttavat hallitsemaan seksuaali- ja lisääntymisterveyttään, mukaan lukien sukupuoli-identiteettiin, seksuaalisuuteen, suostumukseen, kehonkuvaan ja terveisiin suhteisiin liittyvät kysymykset.

Tämä on kooste / katsaus eri YLE:n  uutisiin ja artikkeleihin koskien seksuaalikasvatusta viimeisen vuoden ajalta.Vuoden aikana näitä oli 26 kpl! Tässä on siis katsottu vain Ylen uutistarjontaa seksuaalirikoslain muutosta lukuunottamatta. Kaikkia uutisia ei ole teksteissä erikseen käyty läpi, mutta kuten näkyy, uutisia on laajalti ja seksuaalikasvatusta katsottu monien lasien läpi. Kaikki artikkelin kuvakaappaukset ovat Yle.fi:n sivuilta tarkoituksena ainoastaan tehdä näkyväksi yhden aihepiirin uutisointi YLEN:n taholta.

Lasten ja nuorten seksuaalisuus

Seksuaalikasvatuksen osalta huomiomme on lapsissa ja nuorissa ja suurin osa näistäkin uutisista koskee heidän seksuaalikasvatustaan. Suomessa asiaan on varmasti vaikuttanut paljon (myös uutisoitu) Helsingin kaupungin ja Setan toimesta Helsingin kouluissa toteutettu Sateenkaaripaja -projekti. 

Olin itse projektissa mukana ja alkuun tullut vanhempien vastustusryöppy oli todella raskas, mutta toisaalta sai suurimman osan lapsista osallistumaan entistä päättäväisemmin. Kohu häipyi nopeasti ja jäljelle jäivät kiistat, onko näihin pakko osallistuja. Joissakin luokissa oltiin hyvin hiljaa, joissakin oli mahtavaa keskustelua, kysymyksiä oli yhdessä tehty etukäteen! Lue lisää tästä blogistani.                       

Näissä uutisoiduissa seksuaalikasvatukseen aiheissa puhutaan paljon lasten seksuaalikasvatuksesta aina lastentarhaikäisistä ammattikorkeakoulun opiskelijoihin saakka. Selvästi näkyviä teemoja ovat miten ja mitä kasvatuksessa ja kouluissa pitäisi seksuaalisuudesta kertoa. Sateenkaariteemaan viitataan osittain, mutta ei paljon. Kuitenkin aihe nousee selvästi esiin ja yhdistetään jo vähitellen enemmän ja enemmän nuorten kasvuun sekä oman identiteetin löytämiseen. Oman seksuaalisuuden toteuttamisen ja identiteetin löytämiseen olisi hienoa saada enemmän yhteiskunnan tukea, joskin paljon askeleita on jo otettu! Jos olisi etsitty pelkällä seksuaalisuus -teemalla, sateenkariuutisia olisi varmasti ollut paljon.

Aiheena nousee vahvasti myös huoli netistä löytyvästä seksuaalisuuteen liittyvästä tiedosta, joka on nuorten ja lasten ulottuvissa. Luonnollisesti uteliaisuutta riittää ja toisaalta moni varmasti löytää myös vahvistuta omalle seksuaalisuudelle ja yleisesti hyvää tietoa aiheesta, vaikka on ikävää, miten helposti ei-toivottua materiaalikin löytyy.

Rehtori sai Floridassa potkut, kun opiskelijamateriaalissa oli Michael Angelon alastonpatsaan kuva 

Elämme outoja aikoja seksuaalikasvatuksen suhteen. Jos sateenkaariteeman asenteet eivät tunnu olevan tätä päivää, ei tämän USA:n seksuaalikasvatukseen liittyvän uutisenkaan uskoisi olevan.

”Erään huolestuneen huoltajan mukaan materiaali oli pornografista, eikä sitä olisi saanut näyttää lapsille. Kaksi muuta vanhempaa oli sitä mieltä, että opettajan olisi pitänyt tiedottaa vanhemmille etukäteen, että oppitunnilla näytettäisiin kuvia alastomista ihmisistä. Lopulta rehtori erosi koulun johtokunnan pyynnöstä. Hän oli ehtinyt työskennellä rehtorina alle vuoden.”

Floridassa kaiken kaikkiaan seksuaalikasvatusta koskevat uutiset ovat täysin päinvastaisia kuin täällä. 21.3.23 päivätyn uutisen mukaan ”Floridassa Republikaani­lainsäätäjät suunnittelevat lakia, joka kieltäisi esimerkiksi kuukautiskierrosta puhumisen lapsille koulussa. Laki rajoittaisi seksuaalisuuteen liittyvien aiheiden käsittelyä koulussa, ja se koskisi alle kuudesluokkalaisia lapsia. Lainsäädännöllä halutaan, että terveyskasvatusta, sukupuolitauteja ja ihmisten seksuaalisuutta koskevia aiheita käsiteltäisiin vasta 6. luokalta lähtien”.

Seksuaalikasvatuksen tukemista eri näkökulmista ja eri tavoin toteutettuna

Humanitaarista apua

Otsikoihin nousee myös politiikkaa. Kehitysyhteistyö budjetin mahdollisesta leikkaamisesta kiistellään. Kehitysyhteistyö on laajaa ja viime vuonna Suomi auttoi 92 miljoonaa nuorta saamaan seksuaalikasvatusta. Suomi teki rauhantyötä 20 eri maassa vuonna 2022.

Uusi seksuaalirikoslaki korostaa suostumuksen tärkeyttä.

Uusi laki on herättänyt myös hämmennystä. Moni pelkää, ettei tunnista toisen suostumusta. Rajojen tunteminen (myös itsensä osalta) on nuorten keskustelupalstoilla hyvin yleinen aihe. Tässäkin artikkelissa johtopäätöksenä on se, että seksistä pitäisi puhua ja pystyä puhumaan paljon enemmän.

Kätilöopiskelijat pitivät seksuaalityöpajaa lukiolaisille (+video)

Metropolia-ammattikorkeakoulun kätilöopiskelijoiden työpajassa puhuttiin nuorelta nuorelle, helposti lähestyttävästi ehkäisyn lisäksi tunteista, seksuaalisuuden moninaisuudesta ja omien rajojen tunnistamisen tärkeydestä. Kätilöopiskelijat harjoittelivat samalla itsekin seksistä puhumista.Nuorille lähes samanikäisiltä tuleva tieto on helpompi ottaa vastaa ja myös kysyä. Kannattaa katsoa video!

Kuuntele Yle Areenasta:

Seksuaalikasvatuksessa ei saa keskittyä vain riskeihin vaan seksuaalisuudesta on puhuttava myönteisesti, korostaa kliininen seksologi Hilkka Putkisaari toimittaja Satu Kivelän haastattelussa.

Artikkelit mainitsevat yhden asian yli muiden

Ote kätilöopiskelijoiden seksuaalityöpajasta kertovasta uutisesta 7.3.2023.

”Seksuaalisuus on yksi tärkeä osa ihmisten hyvinvointia, mutta se unohdetaan usein ottaa puheeksi terveydenhuollossa.”


Olipa sitten kyseessä kehitysapu, seksuaalirikoslaki tai yleisesti lasten ja nuorten seksuaalisuus, näiden artikkeleiden johtopäätökset kertovat, että yhteiskuntamme tarvitsee ehdottomasti enemmän ja rohkeampaa puhetta seksuaalisuudesta. Lisäksi tarvitaan aimo annos hyväksyvämpää ja avoimempaa asennetta.                

Seksuaalioikeudet tulevat esiin kaikkialla, koska seksuaalisuus on meissä kaikissa. Jokaisen hyväksyminen seksuaalisesti omana itsenään on tärkeämpää kuin koskaan. 

Tämä on monelta kannalta erittäin suuri yhteiskunnallinen asia meille jokaiselle, myös Suomessa.

Kätilöopiskelijoiden työpajasta kertovassa artikkelissa nostetaan esiin yksi selkeä ja suuri yhteiskunnallinen epäkohta. Väitöskirjaa varten aihetta tutkinut lehtori Sanna-Mari Manninen toteaa seksuaalisuuden käsittelystä: ”Siihen liittyy monenlaisia esteitä, kuten vastaanottoaikojen lyhyys. Usein nousee esiin myös koulutuksen, osaamisen ja kokemuksen puute. Eli ei ole ollut opiskelujenkaan aikana tilanteita, missä olisi voinut harjoitella.”

Asiaa olisikin varmasti syytä katsoa koulutuksen näkökulmasta: jokaisella terveydenhuollon (ja mielellään sosiaalihuollon) henkilöllä pitäisi olla koulutuksessa erillinen osio seksuaalisuudesta,sen puheeksi ottamisesta ja siinä auttamista. 

Kun asiasta ei puhuta, se voi johtaa huomattavan vaikeisiin tilanteisiin esimerkiksi vammaisten kohdalla. Olen kohdannut vammaisia, jotka eivät ole edes tienneet, että seksuaalisuus kuuluu myös heille. Jos terveydenhuolto ei ota asiaa riittävästi puheeksi edes vammattomien kanssa, vammaiselle tuntuu olevan vielä paljon vaikeampi puhua.

Ilon Kipinä slogan