Pride2022 jälkitunnelmia

Pride2022 jälkitunnelmia 1500 2000 Ilon kipinä

Pride 2022 jälkitunnelmia

Minun Pride 2022

Pride-tapahtumissa toimiminen vapaaehtoisena on ollut aina tärkeä asia minulle. Olen toiminut siellä vapaaehtoisena aina 2000-luvulta lähtien.

Tänä vuonna minun piti olla pitkästä aikaa vain osallistuja Helsinki Pridessä – toisin kävi. Olin lopulta töissä/vapaaehtoisena melkein jokaisena päivänä.

Vuoden 2022 Pride teema oli Kohtaamisia

Kohtaamisia -teemalla halutaan tuoda esiin Helsinki Pride -tapahtuman perustehtävää: ihmisten kohtaamisten mahdollistamista ja yhteisöllisyyden tukemista näiden kohtaamisten kautta. Yhteisöllisyys on on yksi Helsinki Pride -yhteisön arvoista ja siksi me haluamme myös luoda ne puitteet, mitä tarvitaan yhteisön ja yhteisöllisyyden rakentamiseen.

Validiassa puhumassa sateenkaariteemasta

Raila Riikonen luento

Työni Pride viikolla alkoi tiistaina Validia Pasilassa, jossa kävin Ilon Kipinän nimissä kertomassa päivätoiminnan asiakkaille seksuaalisuuden moninaisuudesta ja sateenkaari teemasta.

Nämä tilaisuudet ovat erityisen lähellä sydäntäni, tein Ilon Kipinän alkutaipaleella vuosia Aspan kanssa yhteistyötä eri asumisyksiköissä eri tarpeiden mukaan kouluttamassa ja myös varmistamassa, että asukkaiden yksityisyys  ja seksuaalisuus voi toteutua.

Etukäteen oli ilmoitettu kakkukahveista ja taisi osa tulla sitä odottamaan. Kahvin kanssa olikin upea sateenkaarikakku, joka maistui luentoni jälkeen. Kiva oli jäädä juttelemaan vielä kahvien äärelle, yleensä luennon jälkeen lähden suoraan ja keskustelu luennosta jää vain salin puolelle. 

Kahden vähemmistön väen tapaaminen

Olen ohjannut pitkään Kahden vähemmistön väki-ryhmää ja olemme pitäneet myös Koroona-aikaan säännöllisiä tapaamisia.Keskiviikkona järjestin Helsinki Pride yhteisön Kahden vähemmistön väki tapaamisen Pride House Kiasmassa. Tapaaminen onnistui hyvin, paikalla oli seitsemän osallistujaa. Kaksi vakikävijää, kaksi jotka olivat osallistuneet viimeksi vuosi sitten Pride viikolla ja kolme uutta osallistujaa. Toivottavasti he tulevat syksyllä uudelleen mukaan.

Taustaa:

KVV – Kahden Vähemmistön Väki on eri tavalla vammaisten ja/tai pitkäaikaissairaiden (ei välttämättä fyysinen vamma) seksuaali- sekä sukupuolivähemmistöjen edustajien oma ilta.

KVV kokoaa yhteen ihmisiä, jotka jakavat kokemuksia elämästä näissä vähemmistöissä.

Toimin itse ryhmän ohjaajana.
Jos olet kiinnostunut ryhmän toiminnasta ja/tai haluat liittyä, ota yhteyttä: Raila Riikonen: [email protected] (044 063 9863). Lisätietoja

Lisätietoja:

 

Helsingin kaupungin paneelikeskustelu

 

Oli upea tunne saada kutsu Helsingin Kaupungin järjestämään paneelikeskusteluun:
Kahden vähemmistön kohtaamisia − ikääntyneet ja vammaiset sateenkaari-ihmiset kaupungin ja järjestöjen palveluissa. Paneeli on katsottavissa Helsinki-kanavalla. Vielä ehdit käydä katsomassa striimauksen täältä.
Oli todella vaikuttava kokemus päästä tähän mukaan ja tavata muita asiantuntijoita.

Helsinki Pride kulkue 2022

Lauantai oli viikon kohokohta, kulkue ja puistojuhla. Päivä oli minulle vähän huonon onnen päivä. Olin myöhässä lähdössä kotoa keskustaan ja metroliikenne oli takkuillut koko viikon joko kalusto -/henkilöstö vajeen vuoksi.

Metrossa kuulutettiin että ”metro on täynnä, odottakaa seuraavaa”. Kun ehdin keskustaan kolmen sepän patsaalle, kulkue oli jo lähtenyt liikkeelle enkä löytänyt ystäviäni enkä rekkaa jonka luona vammaisblokki kulki kulkueessa.

Lähdin kulkemaan kulkuereittiä Stockmannin kulmalta ja pääsin vihdoin Kaivopuistoon. Hellepäivä oli vienyt minusta kaikki mehut. Olin tilannut invataksin hakemaan minut kotiin mutta niin minun tuuria, sekin asia meni pieleen. Joten ensi vuonna pitää suunnitella kulkue päivä paremmin.

Nykyisin Helsinki Pride on Suomen näkyvin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma ja yksi Helsingin suurimmista kesätapahtumista. Vapautuspäiviin juontuvat juuret ovat kuitenkin edelleen vahvasti näkyvissä. Pride-kulkueessa mielenilmaukset ovat yhä tärkeässä roolissa iloisen juhlinnan rinnalla.

Myös puistojuhla on kasvaneista kävijämääristä huolimatta pidetty kaikille avoimena ja maksuttomana yhteisenä juhlana.

Helsinki Pride -kulkueen osallistujamäärä on kasvanut huimasti: vuonna 2017 noin 35 000 ihmistä osallistui kulkueeseen kun seuraavana vuonna osallistujia oli jo liki 100 000. Pride-viikko koostuu nykyään yli 100:n eri toimijoiden järjestämistä tapahtumasta. 

Ilon Kipinän koulutuspalvelut - Raila Riikonen

Tilaisuudet valmiista aiheista tai tarpeen mukaan

Sopiiko juuri teidän toimintaan koulutus seksuaaliterveydestä, vammaisten seksuaalisuudesta, vammaisuudesta tai vaikka sateenkaariteemasta?

Seksuaalisuus on aina henkilökohtainen ja arka aihe. Paitsi tämän aran ja osittain vielä tabun aiheen esiin ottamisen oikealla tavalla. osaan myös kuunnella ja yllättävän hyvin saada yleisön mukaan. Jokainen tilaisuus ja tapaaminen rakennetaan asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Voin pitää luentoja eri aiheista suurille ihmisjoukoille tai ryhmäkeskusteluja.

Olen kouluttanut menestyksekkäästi vammaisten kanssa työtä tekeviä esim. asumispalveluhenkilökuntaa tai laajasti sote-alan opiskelijoita ja toimijoita ja löytänyt siihen oman näkökulman. Koulutettavanani on ollut paljon erilaisia seksuaaliterveystietoa tarvitsevia ryhmiä ja myös yksilöitä. Olen myös kokemuskouluttaja eli tuon jokaiseen tilanteeseen myös jotain omakohtaista. Omakohtaisilla kokemuksilla saan yleisön mukaan ja asian myös jäämään mieleen. Koulutuksista on tullut erittäin hyvää palautetta.

Ilon Kipinä slogan