Avusteinen seksi – Ajatuksia ja palautetta Ylen Perjantai -dokkarista

ILON-KIPINä-YLE-DOKKARI

Avusteinen seksi – Ajatuksia ja palautetta Ylen Perjantai -dokkarista

Avusteinen seksi – Ajatuksia ja palautetta Ylen Perjantai -dokkarista 940 788 Ilon kipinä

Pari sanaa vielä Perjantai-dokumentista, saamastani palautteesta ja virinneestä keskustelusta sekä avustajana olleen Janninan haastattelu.

Yle Areenassa Perjantai dokkarilla Tarvitsemme apua seksissä on 136 797 katselukertaa! Tuntuu uskomattomalta, aivan huikea määrä. En ole huomannut, että yksikään toinen Perjantai dokkari olisi yltänyt tällaisiin katselumääriin. Dokkari julkaistiin Yle Areenassa 7.10.2019 (tänään on 27.01.2019) ja myöhemmin uusintana.

Dokkari oli rohkeasta aiheesta ja saattoi olettaakin, että palautetta tulee paljon. Suurin osa saamastani palautteesta on ollut onneksi positiivista ja kannustavaa. Joukkoon mahtuu kuitenkin aina muitakin, jotka eivät välttämättä ole edes tutustuneet sen enempää aiheeseen. Negatiiviset kommentit eivät kuitenkaan ole lannistaneet minua, koska jokainen kommentti antaa mahdollisuuden keskustelulle. Ja sitä halusin, halusin keskustella avusteisesta seksistä. 

Iloinen yllätys oli, että monet ihmiset tunnistivat minut ollessani dokkarin julkistamisen jälkeen Aspan Voimaa seksuaalisuudesta hankkeen kanssa I love me /Sexhibition /Apuväline-messuilla, ihmiset tulivat kiittämään dokkarista, mikä oli ihanaa palautetta. 

Katsojat ovat olleet yllättyneitä avoimuudestamme. Itse välillä pohdin, että mitä ihmeellistä tässä nyt on. Emme tehneet dokkaria mieheni Miikan kanssa päästäksemme televisioon, vaan kaikkien niiden vammaisten ihmisten vuoksi, jotka tarvitsevat apua seksissä. Olemme hiljaisten ääni.

Avusteiseen seksiin liittyy paljon harhaluuloja. Halusimme erityisesti poistaa myös sen väärän mielikuvan, että avustaja harrastaa seksiä vammaisen kanssa. Se ei pidä paikkaansa. Avustaja vain mahdollistaa asioita tapahtuvaksi, esim.: 

  • riisuu ja pukee
  • ojentaa seksin apuvälineitä ja laittaa ne pois
  • asettaa meidät sellaisiin asentoihin, että yletymme koskettamaan toisiamme (emme voi edes halata ilman apua!)
  • levittää liukuvoidetta

Saimme paljon kommentteja siis rohkeudestamme. Avasimmehan me sinänsä makuuhuoneemme koko Suomelle. Silti ei tämä ollut omasta mielestäni yhtään sen rohkeampaa kuin mistä tahansa seksuaalisuuteen liittyvästä asiasta puhuminen. Tämä varmasti kertoo osaltaan, miten tabu asia on ja miten tarpeen tuollainen ohjelma oli.

Tässä alla saamiani kommentteja, joita tuli paljon ja oli aivan mahtava saada:

Jösses miten mahtavaa??

Hyvä ohjelma. Suosittelen kyllä ihan jokaiselle jota vähänkin kiinnostaa ja hoito- ja terveysalan työntekijöille 

Iso ? rohkeudestanne. Hyvä että tästäkin aiheesta puhutaan❣️  / Ja iso hatunnosto avustajille, toki myös avustettaville. Todella rohkeaa ?? 

……. itse en kyllä pystyisi, enkä ehkä edes haluaisi, olla noin avoin. 

Olen niin älyttömän iloinen siitä, että te teitte tämän. Ihan sikana kiitos. 

 (Seksityöntekijä) Kiitos tästä Raila! Ja välitä multa lämpimät terveiset tuolle avustajallenne: hänen hyvä, kunnioittava ja maanläheinen asenteensa seksuaalisuuteen tuli läpi puheesta ja puhetavasta ihanasti.

__________________

Dokumentissa olleen avustajan ajatuksia siihen osallistumisesta ja työstään

Dokumentissa herätti paljon huomiota avustajan rooli. Itse haluaisin korostaa, että koskaan ketään ei pakoteta avusteiseen seksiin enkä läheskään kaikilta avustajiltani ole koskaan edes kysynyt asiaa. Kuten dokumentissa kerroin, avusteinen seksi voi olla aktiivista tai passiivista eli avustaja voi esimerkiksi olla vain auttamassa dildon käteeni ja tulee takaisin pestääkseen sen.

Dokumentissa mukana ollut avustaja Jannina Tallberg suhtautuu luonnollisesti seksissä avustamiseen. Ulkopuolisen haastattelussa hän kertoo olleensa aiemminkin henkilökohtainen avustaja, muttei ole tällaisia työtehtäviä aiemmin tehnyt. Hän oli aikanaan itse tarjoutunut avustamaan seksissäkin, kun asiasta muuten keskusteltiin. Jannina kokee, että valinta on ollut hänen, eikä esimerkiksi ole olettanut, että siitä maksettaisiin eri palkkaa. Hän kokee sen samanlaiseksi työtehtäväksi kuin muutkin.

Dokumenttiin osallistumista hän ei epäröinyt hetkeäkään, vaan oli innoissaan. Hän kertoo näin: ” Olen aina ajatellut että sexi kuuluu kaikille ihmisille ja olen luonteeltani sellainen ihminen jolla on suuri halu auttaa.”

Jos jollain on ollut erityisesti avustajan tekemisestä negatiivista palautetta, se ei ole kulkeutunut Janninan korviin. Hän on saanut vain positiivista palautetta, joskin joitakin häiriö yhteydenottoja somessa on tullut. 

Koko dokumentista ja haastattelusta kuulsi läpi, kuten yhdessä palautteessakin sanottiin, hänen lämmin ja luonnollinen suhtautuminen asiaan. Seksuaalitarpeet ovat kaikkien perustarpeita ja vaikka se on vaikeaa ajatella, samanlaista avustamista on muiden tarpeiden täyttäminen.

Minua on haastateltu erityisesti parin viime vuoden aikana useaan mediaan (ks. linkkejä -sivu) ja suostun aina mielelläni, jos vain aika antaa periksi. Tämä dokumentti oli vielä tärkeämpi, koska se todella sai keskustelun liikkeelle ja esitettiin niin tärkeässä mediassa ja suositussa ohjelmassa. 

Itse koen, että dokumentti on todella kannattanut tehdä: ei siksi, että juuri minä esiinnyn siinä, vaan koska uskon, että positiivisuus jäi siitä kuitenkin päällimmäiseksi ja se auttaa jokaisen vammaisen asiaa. Se auttaa vammaisia joukkona, mutta myös auttaa yksittäisiä ihmisiä ymmärtämään, ettei vammaisuus ole este seksuaalisuudelle. Vammaisten seksuaalisuus on ollut niin tabu aihe yhteiskunnassamme ja toivon, että tämä osaltaan auttaisi siihen, että asiasta puhuttaisiin avoimesti. Ennen kaikkea toivon, että jokainen ihminen, vammainen tai terve, tuntisi ja tietäisi olevansa seksuaalinen ja ettei seksuaalisuus ole jonkun ryhmän etuoikeus.

Otan edelleen palautetta vastaan, jos joku haluaa lähettää osoitteeseen [email protected]. Olen siis myös seksuaalikasvattaja (yritykseni on Ilonkipinä) ja autan niin yrityksiä, yhteisöjä kuin yksityisiä ihmisiäkin. Lisätietoa löytyy täältä kotisivuiltani, Facebookissa on paljon ajankohtaista, mitä milloinkin teen. Sivuilta löytyy medialinkit ja myös mitä ole aiemmin tehnyt. Ota rohkeasti yhteyttä, jos voin olla avuksi!

Oikein onnellisia hetkiä tänäkin vuonna! 

PS: Suosittelen lukemaan Tanja Rothin kirjoittaman Avusta ja ohjaa seksissä turvallisesti -oppaan. Voi tilata sen täältä.

Asiasta mediassa:

Demokraatti.fi

Iltalehti.fi

Kaisa Ojalan kertomus seksuaalisuuden löytämisestä, johon dokumentti auttoi

JHL: Asiasta heräsi työoikeudellinen keskustelu

Apuvälinemessuilla asia myös nökyvästi esillä

Yle.fi

Yle.fi: Avustettu seksi on suuri luottamuksen osoitus – ”Seksuaalisuus on äärettömän iso tekijä

Kuuntele: Kuka saa haluta seksiä?

Ja tietysti…. vauva.fi